Yen, weight, tons
1.1. Knowledge to remember
To measure the mass of objects weighing tens, hundreds, thousands of kilograms, people also use the following units: oats, weights, tons. 1 nest = 10kg 1 quintal = 10 yen 1 quintal = 100kg 1 ton = 10 quintals 1 ton = 1000kg |
1.2. Solving Textbook Exercises
Exercise 1: Write “2kg” or “2 quintals” or “2 tons” in the appropriate place
a) The cow weighs … ;
b ) The chicken weighs … ;
c) The elephant weighs … .
Solution guide:
- Based on actual animals to estimate the weight of each animal.
a) The cow weighs 2 quintals.
b) The chicken weighs 2kg.
c) The elephant weighs 2 tons.
Lesson 2: Write the correct number in the dot
a) 1 swiftlet = … kg 5 oats = … kg 1 bird 7 kg = … kg
10kg = … oats 8 oats = … kg 5 oats 3kg = … kg
b) 1 quintal = … oat 4 quintal = … oat
10 oats = … 2 quintals = … kg
1 quintal = … kg 9 quintal = … kg
100 kg = … 4 weights 60 kg = … kg
c) 1 ton = … quintal 3 ton = … quintal
10 quintals = … tons 8 tons = … quintals
1 ton = … kg 5 ton = … kg
1000kg = … tons 2 tons 85kg = … kg
Solution guide:
- Based on the conversions:
1 nest = 10kg 1 quintal = 10 nest 1 quintal = 100kg
1 ton = 10 quintals 1 ton = 1000kg
a) 1 bird nest = 10kg 5 oats = 50kg 1 bird 7kg = 17kg
10kg = 1 oats 8 oats = 80kg 5 oats 3kg = 53kg
b) 1 quintal = 10 yen 4 quintal = 40 yen
10 oats = 1 quintal 2 quintal = 200kg 200
1 quintal = 100kg 9 quintal = 900kg
100kg = 1 quintal 4 quintals 60kg = 460kg
c) 1 ton = 10 quintals 3 ton = 30 quintals
10 quintals = 1 ton 8 ton = 80 quintals
1 ton = 1000kg 5 tons = 5000kg
1000kg = 1 ton 2 tons 85kg = 2085kg
Lesson 3: Calculate
18 yen + 26 yen 135 quintals x 4
648 quintals – 75 quintals 512 tons : 8
Solution guide:
- Perform calculations like calculations for natural numbers, then add units of measure to the result.
18 yen + 26 yen = 44 yen 135 quintals x 4 = 540 quintals
648 quintals – 75 quintals = 573 quintals 512 tons : 8 = 64 tons
Lesson 4: A car in front can carry 3 tons of salt, and the rear car can carry 3 tons more than the previous one. How many kilograms of salt can both trucks carry?
Solution guide:
- Change: 3 tons = 30 quintals.
- Calculating the number of pounds of salt the car can carry on the next trip, we take the number of tons of salt the car can carry in the previous trip plus 3 tons.
- Calculating the number of tons of salt that the car can carry on both trips, we take the number of kilograms of salt the car can carry on the previous trip plus the number of tons of salt on the second trip.
Solution
Exchange: 3 tons = 30 quintals
The number of salts on the next train is:
30 + 3 = 33 (weights)
The number of pounds of salt that both trains can carry is:
30 + 33 = 63 (weights)
Answer: 63 quintals of salt.
.
=====
Leave a Reply