Quantitative practice

### 1.1. Knowledge to remember

**a. Kg**

**b. Liter**

**c. Date, time**

**d. Date**

How to read information about the number of days, things … in a monthly calendar.

### 1.2. Math forms

**Type 1: Read the mass of the object on the balance.**

Determine where the scale’s needle is pointing and then read the weight of the object.

**Type 2: View the monthly calendar and then answer the questions.**

Read the information on a given monthly calendar and then answer the questions.

**Form 3: Watch the time**

Locate where the hour and minute hands are pointing and then read the hours respectively.

### 1.3. Solving Textbook Exercises page 174

**Lesson 1**

a) What time is the clock?

b) In the afternoon, which two clocks show the same time?

__Solution method__

– Locate the hour and minute hands and then read the time of the watch.

– Afternoon time is calculated by adding 12 hours to the time indicated on the clock.

__Solution guide__

a) Clock A shows 3:30.

Clock B shows 5 hours and 15 minutes.

Clock C shows 10 o’clock.

Clock D shows 8:30 a.m.

b) Connect clock A to clock E.

Connect clock B to clock D.

Connect clock C to clock G.

**Lesson 2**

Small can hold \(10\ell\) fish sauce, big can hold more than small can\(5\ell\) fish sauce. How many liters of fish sauce can the big can hold?

__Solution method__

**Summary**

Can baby: \(10\ell\)

Can bigger than small can: \(5\ell\)

Can to: ….\(\ell\)?

**The answer**

To find the answer, we take the number of liters of fish sauce can hold plus \(5\ell\).

__Solution guide__

The large can that holds the number of liters of fish sauce is:

\(10 + 5 = 15 (\ell)\)

Answer: \(15\ell\) fish sauce.

Binh has 1000 dong, you buy a stamp to send a letter for 800 dong. Ask Binh how many hundred dong left?

__Solution method__

**Summary**

Yes: 1000 VND

Spent: 800 VND

Left: … copper?

**The answer**

To find the answer, we subtract the amount of money Binh has spent.

__Solution guide__

Binh has the remaining amount:

1000 – 800 = 200 (VND)

Answer: 200 dong.

Write mm, cm, dm or km in the appropriate dot:

a) The ballpoint pen is about 15…

b) A multi-storey house about 15…

c) The distance between Ho Chi Minh City and Can Tho is about 174…

d) The thickness of the pen box is about 15…

e) A glove about 2…

__Solution method__

Rehearse the relationship between the length units already learned, depending on each case to use the appropriate unit.

1km = 1000m; 1dm = 10 cm = 100mm

__Solution guide__

a) The ballpoint pen is about 15 cm long.

b) A multi-storey house about 15 m high.

c) The distance between Ho Chi Minh City and Can Tho is about 174 km long.

d) The thickness of the pen box is about 15 mm.

e) A glove about 2 dm long.

### 1.4. Solving Textbook Exercises page 175

**Lesson 1**

The following table shows the time Ha spends on some activities during the day:

Which of the above activities does Ha spend the most time on?

__Solution method__

– Using knowledge: 1 hour = 60 minutes.

– Compare the time spent on activities and then answer the questions.

__Solution guide__

Ha spends the most time on learning activities.

Binh weighs 27 kg, Hai weighs 5 kg more than Binh. How many kilograms does Hai weigh?

__Solution method__

**Summary**

Bottle: 27kg

Hai is heavier than Binh: 5kg

Hai: …kg?

**The answer**

To find the solution, we take Binh’s weight plus 5kg.

__Solution guide__

Hai’s weight in kilograms is:

27 + 5 = 32 (kg)

Answer: 32 kg.

Dinh Xa and Hoa Hiep communes are 11km apart. Phuong’s house is 20km from Hiep Hoa commune (see picture). How far is Phuong’s house from Dinh Xa commune?

__Solution method__

To find the answer, we take the distance from Phuong’s house to Hiep Hoa commune minus the distance from Dinh Xa commune to Hiep Hoa commune.

__Solution guide__

Phuong’s house is kilometers from Dinh Xa commune.

20 – 11 = 9 (km)

Answer: 9km.

**Lesson 4**

A pumping station must pump water in 6 hours, starting at 9 o’clock. What time will the pump be finished?

__Solution method__

Find the solution by adding the time at the start of the water pump plus 6.

__Solution guide__

The pumping station is finished pumping at:

9 + 6 = 15 (hours)

3pm = 3pm

Answer: 3 pm.

.

=====

## Leave a Reply