Math 1 Lesson: Clock, time
1.1. Knowledge to remember
– Get familiar with the clock face, hour hand, minute hand.
– Know how to see and read the correct time, draw or turn the clock hands to indicate the correct hours of the day.
– Recognize moments in daily life.
1.2. Mathematical forms about Clocks, time
Type 1: Watch the clock and then read the time
The dial has a short hand for the hours and a long hand for the minutes.
– When the long hand points to 12, the short hand points to any number, the watch is showing that hour.
Type 2: Adjust the hour hand, minute hand to get the right time
I draw more or turn the hands of the clock to get the right time.
Form 3: Determine the time corresponding to the day’s activities
Depending on the given activity, I determine the corresponding clock.
1.3. Solving Textbook Exercises page 164
Observe what number the clock hands are at, then write the results below each clock
1.4. Solve textbook exercises page 165, 166
Lesson 1 page 165
Write (in the form):
– The minute hand points to 12; When the hour hand points to the number, the watch is showing that time.
Lesson 2 page 165
Draw more short hands so that the clock shows the correct time (following the pattern):
Draw an additional short hand (hour hand) pointing to the appropriate number so that the watch shows the given hour.
Lesson 3 page 166
Match the picture with the appropriate clock:
– Read the time on the clocks.
– Match the pictures with the appropriate time, paying attention to the activities given in the morning, noon, afternoon or evening to match the most accurate.
Lesson 4 page 166
An’s friend went from the city to his hometown. Add the appropriate short hands to each clock.
I choose the position of the hour hand arbitrarily and then draw it in the picture, notice that the time to return to the hometown must be later than the time to start from the city.
1.5. Solving Textbook Exercises page 167
Lesson 1 page 167
Match the clock with the correct time
– Determine the position of the hour and minute hands of each clock; read the time and then concatenate with the correct time indicator.
– When the minute hand points to 12; When the hour hand points to the number, the watch is showing that time.
Lesson 2 page 167
Turn the hands on the watch face so that the clock shows:
a) 11 o’clock; b) 5 hours; c) 3 hours; d) 6 hours;
e) 7 hours; g) 8 hours; h) 10 hours; i) 12 hours.
– The minute hand points to 12.
– When the hour hand points to what number, the watch shows that time.
I rotated the hands of the clock to get the following shapes:
Lesson 3 page 167
Match each sentence with the appropriate clock (follow the pattern)
Find the clock showing the time of each sentence and then connect.
1.6. Solve textbook exercises page 168
Lesson 1 page 168
Calculate then calculate:
37 + 21 47 – 23 49 + 20 39 – 16
52 + 14 56 – 33 42 – 20 52 + 25
– Set calculation: Write calculations so that the digits in the same row and column are together.
– Calculation: Perform adjectives from right to left.
Lesson 2 page 168
23 + 2 + 1 = 40 + 20 + 1 = 90 – 60 – 20 =
Perform calculations from left to right.
23 + 2 + 1 = 26 40 + 20 + 1 = 61 90 – 60 – 20 = 10
Lesson 3 page 168
Measure and then write the measure of the length of line segment AB and line segment BC. Calculate the length of the line segment AC.
Using a ruler to measure the lengths of the lines, you get the following measurements:
The length of the line segment AC in centimeters is :
6 + 3 = 9 (cm)
Lesson 4 page 168
Match the clock with the appropriate sentence:
– Locate where the hour and minute hands are pointing and then read the time of the watch.
– Match with the appropriate sentence.
1.7. Solving Textbook Exercises page 169
Lesson 1 page 169
Enter <; >; = fits in the dot:
a) 32 + 7…40 b) 32 + 14……14 + 32
45 + 4….54 + 5 69 – 9……96 – 6
55 – 5… 40 + 5 57 – 1……..57 + 1
– Calculate the value on each side.
Compare and then fill in the blanks with the appropriate mark.
a) 32 + 7 < 40 b) 32 + 14 = 14 + 32
45 + 4 < 54 + 5 69 - 9 < 96 - 6
55 – 5 > 40 + 5 57 – 1 < 57 + 1
Lesson 2 page 169
A wooden stick is 97cm long, my father saw it 2cm less. How many centimeters long is the remaining wooden stick?
Left: … cm?
To find the solution, we subtract 2cm from the original length of the stick.
The length of the remaining wooden stick is centimeters:
97 – 2 = 95 (cm)
Lesson 3 page 169
Solve the problem according to the following summary:
Basket 1 has: 48 oranges.
Basket 2 has: 31 oranges.
All have: …. oranges?
– Read the information given in the summary: available data and requirements of the problem.
– To find the solution, we add the number of oranges in the two baskets.
The number of oranges in the two baskets is:
48 + 31 = 79 (fruit)
Answer: 79 fruits.
Lesson 4 page 169
Draw an extra line to get:
Use a ruler to draw a line to satisfy the requirements of the problem.